Cursor by www.Soup-Faerie.Com

 Gezichtsbedrog


 

Veel gezichtsbedrog wordt veroorzaakt door de verwerking in de hersenen. Neem bijvoorbeeld deze simpele animatie : draait het rad links of rechts ? Je kan het laten draaien in elke richting die je wil, gewoon door er aan te denken. Het kan helpen om naar de randen van het rad te kijken : kijk naar de linkerrand en het draait linksom ...
Reuzenrad
Hoe het werkt ? Het rad draait helemaal niet links of rechts. De animatie bestaat maar uit twee beelden, er zit geen richting in. Maar je hersenen denken : "het draait, het is een rad, het moet toch ergens heen draaien ?". De ontbrekende stappen vult je brein zelf wel in.

Ingebeelde beweging

In het vorige voorbeeld snapten de hersenen de beweging niet. In deze krachtige illusie, voegen ze zelf beweging toe waar er geen is ! Kijk gewoon naar de zwarte stip en beweeg je hoofd naar voor en acht. Je zal meteen de cirkels zien draaien.
Draaiende cirkels
Als je verder van het scherm weggaat, wordt iedere vorm kleiner. Voor jou bewegen ze dus naar binnen. De schuine zijkanten geven je hersenen de indruk dat ze niet alleen naar binnen bewegen, maar ook draaien.

Als het goed is zag u de pijlen en het midden van de afbeelding veranderen van donkerpaars naar felgroen!

Je ogen zijn ook snel moe, zodat ze je dingen laten zien die er niet zijn. Neem bijvoorbeeld deze vlag. Staar 20 seconden of zo naar de witte stip en kijk dan naar een wit oppervlak zoals een muur. Wat zie je daar dan ?

Nabeeld

De reden daarvoor (simpel gezegd) is dat de lichtgevoelige cellen in je oog al snel moe zijn van dat staren naar die kleuren. In dit voorbeeld zijn de "blauwe" cellen moe, dus zie je de signalen van de "rode" cellen beter. Resultaat : rode strepen.