Allemaal INFO en AFBEELDINGEN over HAMSTERS!!!

 

ik heb zelf ook een hamster!!! die heet MAAIKE!!!

en het is een schatje!!!als ik op vakantie ga,zorgen mijn buurmeisjes(Silke en

Lobke voor MAAIKE)maaike gedraagt zich dan beeldig!!!

 MAAIKE is een dwerghamster!!!

 

 dwerghamster

 dwerghamster

DWERGHAMSTER

Russische dwerghamster
(Phodopus sungorus)

De Russische dwerghamster komt oorspronkelijk uit Noord-Kazachstan (SiberiŽ). Deze hamster is een vrij rustige hamster (rustiger dan bijv. de Roborovski dwerghamster). Het lichaam heeft een doorsnee van ongeveer 7 centimeter en een klein staartje. De Russische dwerghamster heeft een brede kop met ronde en bolle ogen. Ze worden ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud.
Wat bijzonder is aan deze hamstersoort is zijn wintervacht, in de winter wordt de vacht wit. Niet alle Russische dwerghamsters in gevangenschap krijgen een wintervacht, het ligt aan de hoeveelheid (kunst)licht in de kamer. Bij de meeste mensen gaat in de winter al vroeg de lamp aan, zodat er geen wintervacht ontstaat.
In theorie kan de Russische dwerghamster samen gehouden worden met soortgenoten, maar dat gaat zeer zelden goed. Het is ook niet zielig om een Russische dwerghamster solitair te houden. Als je toch meerdere Russische dwerghamsters bij elkaar wilt houden kan dit alleen met broertjes/zusjes uit hetzelfde nest die hun hele leven bij elkaar gezeten hebben. Je moet dan wel een reservekooi achter de hand te houden voor het geval het fout gaat..

Russiche dwerghamsters bestaan in 3 officieel erkende kleuren:

Verder zie je in de winkel ook steeds vaker "nieuwe" kleuren opduiken, zoals geel roodoog of mandarijn. Over de zuiverheid van deze dieren bestaat discussie (zie verderop het stuk "Het verschil tussen Russen en Campbelli's" en het Hamsterforum).
Russische dwerghamsters in wintervacht zien er zo uit:

Wintervacht
Ned. naam: Russische dwerghamster
Latijnse naam: Phodopus sungorus
Levensverwachting: 1,5 - 2 jaar
Lengte (kop-romp): 64-100 mm

Campbelli dwerghamster
(Phodopus campbelli)

De Campbelli-dwerghamster komt oorspronkelijk uit Noord-MongoliŽ en Noord-China. Hij is nauw verwant met de Russische dwerghamster. Ze hebben de reputatie agressief te zijn, maar als je je Campbelli hamster bij een goede fokker of een betrouwbare dierenwinkel haalt is daar geen sprake van. Ze zijn wat nieuwsgieriger en assertiever dan Russische dwerghamsters. Ze worden ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud.
In theorie kan de Campbelli dwerghamster samen gehouden worden met soortgenoten en de ervaring van leden van het Hamsterforum is beter dan met het samenhouden van Russische dwerghamsters. Echter, het is ook niet zielig om een Campbelli dwerghamster solitair te houden. Als je meerdere Campbelli dwerghamsters bij elkaar wilt houden kan dit alleen met broertjes/zusjes uit hetzelfde nest die hun hele leven bij elkaar gezeten hebben. Het is dan wel raadzaam om een reservekooi achter de hand te houden voor het geval het fout gaat.
De Campbelli dwerghamster komt in heel veel verschillende kleuren en vachttypes voor.

Campbelli
Ned. naam: Campbelli dwerghamster
Latijnse naam: Phodopus campbelli
Levensverwachting: 1,5 - 2 jaar
Lengte (kop-romp): 68-103 mm

Het verschil tussen Russen en Campbelli's:
Het is voor het ongeoefende oog vrij moeilijk het verschil te zien tussen een Russische en een Campbelli dwerghamster. Er zijn echter een paar kenmerken die vrij makkelijk te zien zijn.
Ten eerste komt de Russische dwerghamster maar in een beperkt aantal kleuren voor en heeft altijd een witte buik, "bogen" in zijn zij (behalve een pearl natuurlijk), en is bijvoorbeeld nooit gevlekt. Als je een hamster hebt die hier niet aan voldoet, is het in ieder geval geen Russische dwerghamster. Sommigen Campbelli-kleuren hebben ook bogen in de zij, maar deze zijn minder scherp afgetekend dan bij de Russische dwerghamster. Bij de wildkleur Campbelli zit er bijvoorbeeld een gelige tint tussen de zijbogen en de witte buik, terwijl de overgang bij de Rus wat abrupter is.
Een relatief makkelijk kenmerk om de Russische dwerghamster van de Campbelli te onderscheiden is de aalstreep. Russische dwerghamsters hebben een brede, dikke aalstreep, Campbelli's hebben een dunne aalstreep (bij bepaalde kleuren zelfs niet goed zichtbaar)
Verder loopt bij een Russische dwerghamster de neus vloeiend over in de rest van de kop, bij een Campbelli ligt de neus er bij wijze van spreken als een bolletje op.
Een Campbelli dwerghamster heeft van bovenaf gezien een 8-vorm, een Russische dwerghamster een ei-vorm (smal bij de schouders, breed van achteren).
Tot slot heeft de Campbelli een wat meer plukkerige vacht dan de Russische dwerghamster.
Russische dwerghamsters en Campbelli's zijn de enige hamstersoorten die onderling gekruist kunnen worden, je krijgt dan zogeheten "hybride" hamsters. Dit is echter absoluut af te raden omdat dit ernstige gevaren voor de gezondheid op kan leveren en het is desastreus voor het zuiver houden van de beide subsoorten.
Aangezien Russische en Campbelli dwerghamsters onderling gekruist kunnen worden, zul je als je je hamster uit de dierenwinkel hebt gehaald waarschijnlijk nooit helemaal zeker weten of je een raszuivere Russische of Campbelli dwerghamster hebt. Op de onderstaande foto is een voorbeeld van kruising Rus/Campbelli te zien. Hij is gevlekt, dus geen raszuivere Rus, maar heeft een te brede aalstreep om een Campbelli te kunnen zijn.

Kruising Rus en Campbelli

Roborovski dwerghamster
(Phodopus roborovskii)

Roborovski dwerghamsters zijn de kleinste dwerghamsters. Ze hebben een kort en breed kopje met ronde, grote ogen. Hun vacht bevat een bruingele tint met een grijze onderlaag. Er is geen streep over de rug (aalstreep) en een witte buik.
Oorspronkelijk komen ze uit het Westen en het Oosten van MongoliŽ en Noord China. Ze zijn erg levendig en snel en ze worden ongeveer 2 tot 3 jaar oud. Over het algemeen zijn Roborovski's vooral "kijkhamsters". Ze zijn te snel om vast te kunnen houden.
Ze zijn niet solitair en kunnen dus meestal in groepjes worden gehouden. Het houden van groepjes mannen lijkt echter toch wel regelmatig voor problemen te zorgen. Neem ook nooit meer dieren dan je eventueel apart zou kunnen huisvesten. Een gemengde groep zal altijd betekenen dat ze op een bepaald moment jonkies gaan krijgen en dit kan behoorlijk snel oplopen! In alle gevallen is het raadzaam om ťťn of meerdere reservekooien achter de hand te houden voor het geval het fout gaat.
Er is tegenwoordig een kleurmutatie van de Roborovski verkrijgbaar. Het oorspronkelijke uiterlijk (wildkleur) ziet er zo uit:

Roborovski dwerghamsters

De nieuwe variant wordt "white face" of "white mask" genoemd:

Roborovski dwerghamsters
Ned. naam: Roborovski dwerghamster
Latijnse naam: Phodopus roborovskii
Levensverwachting: 2 - 3 jaar
Lengte (kop-romp): 86-92 mm

Chinese dwerghamster
(Cricetulus griseus)

De Chinese dwerghamster komt oorspronkelijk uit Noord-China en MongoliŽ. Ze zijn erg levendig en houden van klimmen. Ze zijn wreed tegen soortgenoten, dus ze moeten net als de Syrische hamster solitair worden gehouden. Ze worden ongeveer 2,5 tot 4 jaar oud. De Chinese dwerghamster heeft een duidelijk waarneembaar staartje van ongeveer 1 centimeter lang, wat voor een groot deel verklaart waarom ze zo goed kunnen klimmen. Ze gebruiken hun staartje voor houvast en om hun evenwicht te bewaren. Verder is geslachtsonderscheid bij de Chinese dwerghamster erg makkelijk, bij mannetjes kunnen de ballen tot wel 1/3 van de lichaamslengte beslaan!
Chinese dwerghamster worden relatief niet zo vaak als huisdier gehouden in Nederland. Lees over ervaringen van mensen met Chinese dwerghamsters of deel je eigen ervaringen in het onderwerp over Chinese dwerghamsters op het Hamsterforum.
Hieronder staan weer de kleuren.

Chinese dwerghamsters
Ned. naam: Chinese dwerghamster
Latijnse naam: Cricetulus griseus
Levensverwachting: 2,5 - 4 jaar
Lengte (kop-romp): 82-126 mm
Syrische hamster

De Syrische hamster wordt ook wel de goudhamster genoemd. Vroeger werd vooral deze naam gebruikt, maar tegenwoordig heten ze Syrische hamsters. Deze naam is ook beter, omdat er verschillende kleuren zijn naast de oorspronkelijke kleur goud. In 1839 werd de Syrische hamster ontdekt, maar daarna dachten ze dat hij was uitgestorven. In 1930 vonden ze in de Syrische woestijn een nest met een vrouwtje en haar jongen. Met dat nest is verder gefokt en de meeste mensen denken daarom dat alle Syrische hamsters die worden gehouden, afstammen van dat nest. De Syrische hamster is solitair, dat betekent dat hij agressief is tegen soortgenoten (behalve als ze geslachtsrijp zijn). Ze worden ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud.

Syrische hamsters

De Syrische hamster komt in verschillende vachtsoorten en kleuren voor:

Vachtsoorten:

Kleuren met uitmonstering:

Eenkleurig:

Kleuren met tekening:

Ned. naam: Syrische hamster
Latijnse naam: Mesocricetus auratus
Levensverwachting: 1,5 - 2 jaar
Lengte (kop-romp): 17-18 cm
populairste hamstersoort?

Eind 2005 is er een poll geweest op de voorpagina. De uitslag vind je hieronder. De Russische dwerghamster blijkt het populairst te zijn, daarna komt de Syrische hamster.

Favoriete hamstersoort? (1427 stemmen)
Campbelli dwerghamster 111 (7%)
Chinese dwerghamster 79 (5%)
Korenwolf 43 (3%)
Roborovski dwerghamster 78 (5%)
Russische dwerghamster 676 (47%)
Syrische hamster 440 (30%)

Syrische hamsters

Mesocricetus auratus

Misschien kent u deze hamster nog onder zijn oude naam; de Goudhamster. Dat 'goud' slaat op zijn natuurlijke vachtkleur. Tegenwoordig zijn ze in bijna iedere denkbare kleur te verkrijgen en heeft men deze hamster hernoemd naar zijn land van herkomst. Sinds de opkomst van zijn kleinere russische soortgenoot (Phodopus sungorus sungorus) heeft "Goldie" behoorlijk aan populariteit ingeboet als kleuterspeeltje. Nu zijn hamsters nachtactieve diertjes, dus sowieso niet geschikt voor kinderen; een hamster die overdag door een goedbedoelend kleuterhandje uit zijn slaap wordt gehaald kan daar behoorlijk narrig op reageren.

onderkomen

Deze rommelkonten kunt u het beste apart in glazen of kunststof bakken onderbrengen. Als u erg van schoonmaken houdt en ook nog welvarend bent, kunt u zo'n luxe buizenkooi kopen. Echter is uw hamster net zo gelukkig in een kunststof faunabox met een zooi wc rolletjes. Het verschil zien ze namelijk niet en het scheelt een hoop schoonmaakwerk ;-) Nesten kunnen ze erg goed zelf maken, dus die schattige dure hamsterhuisjes kunt u ook in de winkel laten staan. Geef ze voldoende karton, hooi en papiersnippers en de architekt in uw hamster zal terstond ontwaken! Verder kunt u ze een stuk hout of wilgentak geven om hun knaagbehoefte op bot te vieren. Het bekende loopradje kunt u ook beter achterwege laten, uw hamster kan er namelijk aan verslaafd raken. Dit is geen grapje; sommige hamsters kýnnen er gewoon niet meer mee stoppen en raken er ernstig gedragsgestoord van (doorgedraaid dus eigenlijk ;-).

Voedsel

Gemengd knaagdiervoer waar u hondendroogvoer aan toevoegt is prima voer. Daarnaast kunt u ze groente en fruit geven of bijvoorbeeld een stuk gedroogd bruin brood of een cracker. Zorg ervoor dat uw hamster iedere dag vers water tot zijn beschikking heeft uit een drinkflesje.

Kweek

Een kweekgroep syrische hamsters is net zoiets als een beetje zwanger: het bestaat niet. Syrische hamsters zijn soli-tair levende dieren die geen gezelschap dulden, dit in tegenstelling tot de russische dwerghamsters die in groepen leven. Zet dus nooit twee syrische hamsters bij elkaar. Uitzondering is de paring. Het onderschied tussen de geslachten is zoals bij de meeste knaagdieren: de openingen bij de man zitten verder van elkaar verwijderd dan bij de vrouw (zie ook ter illustratie de foto op de muizenpagina).

Eťn keer in de 4 a 5 dagen laat mevrouw een paring toe. Zet haar in zijn bak en nooit andersom. Zorg dat u werkhandschoenen aan heeft. Als ze er geen zin in heeft moet u de vechtende hamsters zo snel mogelijk scheiden (vandaar de handschoenen dus).Zo'n aanvaring wil niet zeggen dat ze niet op 'm valt, maar dat het gewoon niet het juiste tijdstip is. Als u pech heeft moet u dit ritueel 5 dagen achtereen herhalen. Als ze er wel zin in heeft ziet u dat direkt. Ze zal haar rug wat hol maken en haar kont uitnodigend in de lucht steken. De meneer in kwestie zal haar besnuffelen en haar uitgebreid de oren wassen (ja echt!). Sommige mannetjes doen dit zo vol passie dat het weleens gebeurt dat de paarpoging aan de verkeerde kant van mevrouw gebeurt. Geen nood, ze vinden het uiteindelijk wel. De man zal na iedere poging, en dat kan wel oplopen tot 40 keer, zijn geslachtsdelen wassen. Indien de vrouw haar geslachtdelen ook wast is de poging geslaagd, en niet eerder. Zet het vrouwtje terug in haar onderkomen.

De draagtijd is slechts 16 dagen en daarmee de kortste draagtijd van alle zoogdieren. Je zou het zo niet zeggen, maar hamsters houden van opschieten dus ;-) U kunt ongeveer 12 jongen verwachten, maar nesten van 18 jongen zijn geen uitzondering.Verschoon haar bak na ongeveer 12 dagen zwangerschap zeer grondig en voorzie de aanstaande moeder van veel nestmateriaal. Stoor haar zo weinig mogelijk. Zodra de jongen geboren zijn wordt het helemaal oppassen; het geluid van een stofzuiger of iets dergelijks kan al genoeg zijn om de vrouw haar nest te laten opeten. Als u het echt niet laten kunt, en de moeder uit zichzelf van het nest is, kunt u naar een paar dagen voorzichtig even in het nest spieken. Gebruik eventueel een stokje om wat nestmateriaal opzij te schuiven, niet uw handen. Met twee weken zult u de kleintjes al buiten het nest zien, met drie weken kunnen ze zonder moeder en met vier weken oud moet u de jongen verwijderen! Want zelfs een moederhamster zal haar jongen, eenmaal zelfstandig, niet verdragen. Huisvest alle jongen na 10 weken apart. Indien u geen nakomelingen meer wilt dient u ze meteen op geslacht te scheiden zodra ze uit moeders onderkomen gaan.

Syrische hamsters zijn mooie rustige diertjes die zelden zullen bijten. Groot nadeel is echter hun solitaire levenswijze, hetgeen een grootschalige hobby-kweek in de weg kan staan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Syrische hamster (goudhamster)
In de volksmond wordt dit diertje vaak 'goudhamster' genoemd. De officiŽle naam is 'Syrische hamster', omdat hij niet altijd zijn wildkleur goud heeft.
In 1839 ontdekte George Waterhouse de Syrische hamster, hij noemde zijn vondst 'Cricetus auratus', dat betekent 'gouden hamster'. Daarna dacht men lange tijd dat de Syrische hamster uitgestorven was, je kon hem alleen nog in het museum bewonderen.
In 1930 werden in de Syrische woestijn een vrouwtje en haar jongen gevonden. Slechts 3 overleefden het transport en de gevangenschap. Veel mensen denken dat alle gehouden Syrische hamsters afstammen van dit nest. Ze werden gefokt en worden tegenwoordig als huisdier of als proefdier gehouden.
 
Russische dwerghamster
De Russische dwerghamster is een van de populairste dwerghamsters. Hij komt oorspronkelijk uit Noord-Kazachstan dat ligt in SiberiŽ. Eind jaren '60 hield Klaus Hoffman, een wetenschapper die hoorde bij het Max Planck Instituut in Duitsland, zich bezig met het fokken en bestuderen van deze dwerghamsters. Waarschijnlijk zijn de meeste Russische dwerghamsters uit Europa en de V.S. die worden gehouden nakomelingen van de dwerghamsters van het Max Planck Instituut.
 
Roborovski dwerghamster
De Roborovski dwerghamster komt oorspronkelijk uit Zuid- en West-MongoliŽ. Pas in de eind jaren '70 werd de Roborovski dwerghamster bekend als huisdier.
 
Campbelli dwerghamster
De Campbelli dwerghamster komt oorspronkelijk uit Noord-MongoliŽ, Noord-China en Tuva. Deze dwerghamsters werden in 1905 ontdekt door Thomas. De Campbelli dwerghamster is nauw verwant met de Russische dwerghamster.
 
Chinese dwerghamster
De Chinese dwerghamster komt oorspronkelijk uit China. Ze kunnen zowel overleven in beboste gebieden, als in kale vlaktes. In de jaren '60 werd hij bekend als huisdier, daarvoor alleen als proefdier.
een hamster