Yow Lid worden Mijn link Links Informatie Rihanna Rihanna plaatjes Gastenboek Gekregen awards Uitleg foto van de maand De foto van de maand ! Uitleg liedje van de maand ! Liedje van de maand ! Uitleg popster van de maand Popster van de maand ! the blacklist ! Award voor jouw !

Informatie Rihanna

Rihanna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ga naar: navigatie, zoeken
Rihanna
Rihanna tijdens uitreiking MTV Video Music Awards
Achtergrondinformatie
Volledige naam Robyn Rihanna Fenty
Bijnaam
Geboren 20 februari 1988
Overleden
Geboorteland Barbados
Jaren actief 2005-heden
Genre(s) R&B
Pop
Reggae
Dancehall
Beroep(en) {{{beroep}}}
Zangstem {{{zangstem}}}
Invloed(en) {{{invloed}}}
Label(s) Def Jam
Act(s) {{{acts}}}
Officiële website
IMDb-profiel
All Music Guide-profiel
Muziekportaal

Robyn Rihanna Fenty (St. Michael, Barbados, 20 februari 1988), kortweg bekend onder haar artiestennaam Rihanna, is een Barbadiaanse zangeres met muzikale invloeden van R&B, reggae, dancehall, funk en pop. Rihanna werd wereldwijd bekend met haar hits "Pon de Replay", "SOS", "Unfaithful","Umbrella" en Don't Stop The Music.

Inhoud

[verbergen]

[bewerk] Biografie

Rihanna was geboren In Sint Michel, Barbados, als het oudste kind van Ronald Fenty, haar Barbadiaanse vader (van Afrikaanse afkomst) en Monica Fenty, haar Guyaneese moeder (ook van Afrikaanse afkomst). Ze heeft twee jongere broertjes genaamd Rorrey en Rajad. Rihanna zat op een gymnasium school, waar ze een musicaal trio vormde met twee van haar klasgenoten. In 2004 won Rihanna een schoonheidswedstrijd en zong ze voor haar school Mariah Carey's Hero tijdens een talentenjacht. Producer Evan Rogers en zijn vrouw Jackie waren op vakantie in Barbados en een gemeenschappelijke vriend stelde de man voor aan Rihanna. Rihanna's demo's werden naar verschillende platenmaatschappijen gestuurd, waaronder Def Jam Recordings van Shawn 'Jay-Z' Carter, waar Rihanna uiteindelijk tekende. Rihanna citeert Alicia Keys, Beyoncé en haar Carribische achtergrond als musicale invloeden. Ook heeft Rihanna gezegd dat ze opkijkt naar vroegere Def Jam artiest Fefe Dobson.

[bewerk] Muziekcarrière

[bewerk] Music of the sun

Rihanna's debuut album, Music of the sun, was uitgebracht op 30 augustus 2005. Van deze album komen de singles Pon De Replay en If It's Lovin' That You Want. Haar debuut single Pon de Replay was uitgebracht op 11 oktober 2005 en werd een succes. De single kwam op #2 in de charts van Amerika en Engeland. In België belandde de single op #5. In Nederland was Pon de Replay minder succesvol, de single kwam niet verder dan #18. De single was geschreven door Rihanna's ontdekkers Evan Rogers en Carl Strucken met Rihanna haarzelf. Music of the Sun zelf kwam in de top 10 van Amerika (#10) en Canada (#7). Het album kreeg in Amerika een goude RIAA certificatie met 500,000 verkochte exemplaren en platinum wereldwijd door 2 miljoen te verkopen. Om haar album verder te promoten, tourde ze met pop zangeres Gwen Stefani

Rihanna's tweede single If It's Lovin' That You Want was minder succesvol dan haar vorige single. De single kwam op #36 in Amerika, #25 in België, #17 in Nederland en #11 in Engeland. Een derde single, Let me, werd alleen uitgebracht in Japan, waar het een hit werd en op #8 stond.

Korte tijd later kwam A Girl Like Me uit en daardoor zijn geen verdere singles uitgekomen van het album.

[bewerk] A Girl Like Me

8 Maanden nadat Rihanna Music of the Sun uitbracht, kwam haar tweede album A Girl Like Me uit. Rihanna deed mee aan onderschrijvingen als Nike en J.C. Penney. De lead single, SOS, was een groot internationaal succes en was gebruikt voor de deal met Nike. Voor SOS zijn twee muziek video's gemaakt, een normale video die uitgezonden werd op TV en een speciaal voor Nike gemaakte video. Het lied werd Rihanna's eerste #1 in Amerika en de United World Chart en haar eerste top tien hit in Nederland, waar het op #4 terecht kwam. Ook in België werd dit een hit waar het kwam op #2.Het volgende nummer, een ballade genaamd Unfaithful, was geschreven door zanger en songwriter Ne-Yo en gaat over vreemd gaan en het schuldgevoel hierbij. Het leid werd Rihanna's derde top tien hit in Amerika , Engeland en België. Het lied belandde daar op #6, #2 en #3 respectievelijk. In Nederland kwam het op #4 en in de United World Chart op #3. De derde single, We Ride, was niet zo succesvol als haar andere singles. Het lied faalde om in de chart te komen van Nederland en Amerika. Ook in België was het geen groot succes waar #40 de hoogste positie was. In Engeland lukte het toch nog om in de top twintig te komen door op #17 te landen. De vierde single, Break it off, was een duet met Sean Paul en was alleen gereleased in Amerika en in delen van Europa. De management van Rihanna en Sean Paul hadden beide besloten om geen muziek video op te nemen.

Rihanna nam een lied genaamd Just be Happy op, geschreven door Ne-Yo voor een deal met Clinique om hun nieuwste 'Happy' geurtje te promoten. Rihanna nam ook een liedje met Nicole Scherzinger op voor P&G's deodorant Secret.

[bewerk] Good Girl Gone Bad'

Op 1 juni 2007 werd de nieuwste album van Rihanna in Nederland uitgebracht: Good Girl Gone Bad. De eerste single was "Umbrella". Umbrella is Rihanna's grootste single tot nu toe. In Amerika stond Rihanna zeven weken op #1 en was het op Beyoncé's Irreplaceable na de grootste single van 2007. Rihanna scoorde daar haar vijfde top tien hit in minder dan 2 jaar. In Engeland was het Rihanna's eerste #1 hit en bleef er maar liefst 10 weken op, het langste sinds 10 jaar. Ook in België was het Rihanna's eerste nummer 1 hit. In Nederland was de single op #2 geplaatst. Op de United World Chart kwam deze single ook op #1 waar het 10 weken verbleef. Umbrella was wereldwijd de beste single van 2007.[1]

De tweede single, Shut up and drive, werd Rihanna's vijfde top tien hit in Engeland en België waar het op #5 en #9 respectievelijk kwam. In Amerika kwam het op #15 en in Nederland op #5. Don't Stop the Music zou niet gereleased worden in Amerika, maar door het grote aantal digitale verkoop van de single en de vele radio airplay zou het de vierde single worden in Amerika. In Engeland kwam deze single 2 maanden voordat hij op de chart moest komen. De single staat nu op #4. In Nederland en België kwam deze single wel uit als de derde single waar het een grote hit werd. In beide landen kwam de single op #1. Don't Stop the Music bevat een sample van Michael Jackson's Wanna Be Starting Something. In Amerika zou Don't Stop the Music niet gereleased worden, maar doordat het nummer ineens veel airplay and download verkoop kreeg, werd het uiteindelijk toch gereleased en staat tot zo ver op #3. In Engeland zou de single pas op 4 Februari gereleased worden, maar door de digitale downloads is het ook daar al gechart en staat zover nog op #4. Hate That I Love you, een duet met Ne-Yo, was Rihanna's derde single in Amerika en Engeland. In Amerika scoorde Rihanna haar zevende top tien hit ,op de leeftijd van 19. De single kwam in Amerika op #7 en in Engeland op #15. Hate That I Love You werd op 28 januari 2008 in Nederland uitgebracht.

De single hierna is nog niet bekend. Billboard heeft gezegd dat de volgende single Breakin' Dishes zou worden, maar een Amerikaans radiostation heeft gezegd dat Breakin' Dishes alleen voor disco's en radio zal worden gereleased en dat Rehab haar echte volgende single zou worden. Rihanna heeft op Soundcheck gezegd dat ze liever wilt dat al haar liedjes van Good Girl Gone Bad singles worden of tenminste muziekvideo's hebben.

Het album zelf heeft is een commercieël succes, en heeft tot nu ongeveer 4 miljoen expemplaren verkocht. Daardoor is het album de #13 best verkochte album van 2007.[2]

Rihanna heeft nu ook een paraplulijn uitgebracht. De Rihanna-Umbrella's zijn zo bedacht vanwege haar grote hit 'Umbrella'.

Rihanna heeft op Brits radiozender 'KIIS-FM's On Air with Ryan Seacrest' haar nieuwste lied 'Take a Bow' laten horen. 'Take a Bow' zal gezet worden op de vernieuwing van haar album Good Girl Gone Bad, die op 27 mei uitgebracht zal worden. 'Take a Bow' zal dan het eerste nummer worden van dit vernieuwde album.[3]

[bewerk] Rihanna's vierde album

MTV.com heeft gezegd dat Rihanna naar de studio is gegaan voor een vierde album.[4] MTV zei: "Rihanna is ondertussen de studio ingedoken voor haar opvolger van haar succesvolle album Good Girl Gone Bad." Het album heeft nog geen naam of datum van release. Op de Ryan Seacrest show - een Amerikaanse show - vertelde Rihanna meer over dit album: "Ik ben nog niet naar de studio gegaan voor mijn album, nee nog niet. Wij zullen geen album uitbrengen dit jaar, waarschijnlijk in 2009.

[bewerk] Tournee najaar 2006, voorjaar 2007

In november maakte ze met The Pussycat Dolls een tournee door een aantal landen in Europa. Ze deden op deze toer België, Engeland, Schotland, Ierland, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk aan. In België traden ze op in Vorst Nationaal (Brussel). Ook gaf zij op 17 november een concert in de HMH in Amsterdam. Met Nicole Scherzinger nam ze het nummer "Winning Women" op. Dit liedje is ook gebruikt voor een reclame voor deodorant. Op 21 november 2007 gaf Rihanna weer een concert in de HMH. De volgende dag (22 november 2007) stond ze ook in België op het podium van Vorst Nationaal (Brussel).

[bewerk] Muziekstijl

Rihanna's muziek is een mengeling van dancehall en R&B; haar muzikale inspiraties zijn onder meer, Beyoncé Knowles en Mariah Carey. Haar grote idool is Whitney Houston en zij is opgegroeid met de muziek van Bob Marley. Rihanna beperkt zich niet tot één type muziekstijl. Zo is het nummer "Unfaithful" bijvoorbeeld een ballad, terwijl "If it's lovin' that you want" een erg vrolijk getint nummer is en "SOS" meer de jaren 80-stijl op gaat.

[bewerk] Filmrol

Rihanna speelt ook mee in de komedie "Bring it on: All or nothing". Deze werd in 2006 uitgebracht in de Verenigde Staten. In deze film is Britney Allen (Hayden Panettiere) de teamleider van het cheerleaderteam op de hoog aangeschreven Pacific Vista High School. Wanneer zij te horen krijgt dat er een auditie komt om in een programma van zangeres Rihanna op te treden schrijft ze haar team in. Haar vader krijgt echter een nieuwe baan en ze verhuizen naar L.A. waar Britney naar de multi-etnische Crenshaw High School moet gaan. Hier is het nog niet zo makkelijk haar cheerleadercarrière opnieuw op te pakken.

[bewerk] Trivia

In een persbericht van 15 juni 2007 werd bekend dat haar vader Ronald jarenlang worstelde met een crackverslaving en dat Rihanna hierdoor erg volwassen is voor haar leeftijd [5] "Uiteindelijk is het hem gelukt om af te kicken", zegt Fenty.

Rihanna heeft samen met H&M de strijd geboden tegen HIV/AIDS met behulp van een kledinglijn. De collectie "Fashion Against Aids" bestaat uit T-shirts, singlets en capuchontruien.[6] De kledinglijn zal waarschijnlijk begin februari uitgebracht worden.[7]

[bewerk] Discografie

[bewerk] Albums

Albums met hitnoteringen in de Nederlandse Album Top 20/50/100
Titel Datum van
release
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Music of the sun 30-08-2005 29-04-2006 98 1
A girl like me 25-04-2006 13-05-2006 14 33
Good girl gone bad 01-06-2007 09-06-2007 20 41*
Albums met hitnoteringen in de Vlaamse Ultratop 50
Titel Datum van
release
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
A girl like me 2006 06-05-2006 10 23
Good girl gone bad 2007 09-06-2007 9 41*

[bewerk] Singles

Singles met hitnoteringen in de Nederlandse Top 40
Titel Datum van
release
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Pon de replay 22-08-2005 10-09-2005 18 10
If it's lovin' that you want 28-11-2005 11-02-2006 17 7
Let me 16-01-2006 - Alleen uitgebracht in Japan
S.O.S. (rescue me) 07-03-2006 29-04-2006 4 13 Alarmschijf
Unfaithful 17-07-2006 22-07-2006 4 16 Alarmschijf
We ride 23-11-2006 11-11-2006 tip2 -
Break it off 19-02-2006 - met Sean Paul / Niet uitgebracht in Nederland
Umbrella 20-05-2007 26-05-2007 2 19 met Jay-Z / Alarmschijf
Shut up and drive 12-08-2007 01-09-2007 5 12 Alarmschijf
Don't stop the music 15-10-2007 10-11-2007 1(2wk) 19* Alarmschijf
Hate that I love you 28-01-2008 23-02-2008 19 4* met Ne-Yo / Alarmschijf
Singles met hitnoteringen in de Vlaamse Ultratop 50
Titel Datum van
release
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Pon de replay 2005 17-09-2005 5 20
If it's lovin' that you want 2007 31-12-2005 25 10
S.O.S. (Rescue me) 2006 22-04-2006 2 15
Unfaithful 2006 29-07-2006 3 19
We ride 2006 16-12-2006 40 6
Break it off 2007 - feat. Sean Paul
Umbrella 2007 02-06-2007 1(3wk) 32 feat. Jay-Z
Shut up and drive 2007 15-09-2007 9 13
Don't stop the music 2007 13-10-2007 1(8wk) 23*

[bewerk] Filmografie

[bewerk] Films

[bewerk] Televisieprogramma's

[bewerk] DVD's

[bewerk] Muziekvideo's

Jaar Titel Video Album Regiseur
2005 Pon de Replay Music of the sun Little X
2005 If it's Lovin' that you want Music of the sun Marcus Raboy
2006 SOS A girl like me Chris Applebaum
2006 Unfaithful A girl like me Stargate
2006 We ride A girl like me Anthony Mandler
2007 Umbrella Good girl gone bad Chris Applebaum
2007 Shut up & Drive Good girl gone bad Anthony Mandler
2007 Don't stop the music Good girl gone bad Taj
2007 Hate that i love you Good girl gone bad Anthony Mandler
2008 Breakin' Dishes Good girl gone bad Chris Applebaum

Adverteren via Kliks.nl